obrok 2019

ObRok

Ve středu 22.5. jsme se za velmi deštivého rána vydali vlakem z Opavy do Ostravy a pak do Prahy. Po cestě se počasí trochu umoudřilo. Z kýblů vody se staly kapky. V Praze jsme přesedli na místní elefant, kterým jsme se dopravili do Benešova. Odtud pak autobusem do našeho cíle – Konopiště. Tam se uskutečnilo zatím největší celorepublikové setkání roverů a rangers, ObRok. První půlhodinku po našem příjezdu jsme strávili čekáním u registrace, kde jsme už v mírném dešti poznávali staré známé kamarád z různých končin republiky. Pak jsme vyrazili do účastnického subcampu a postavili stany. Teda, stany postavili všichni, až na mě, Aňu a Zdeňku. Náš stan nabral po cestě z České Třebové zpoždění, dorazil až za silného deště spolu s Froggy, naší kamarádkou a spoluspící. Po postavení stanů jsme ještě stihli si uvařit večeři, jít na zahajovací ceremoniál a koncert Voxela.

Ráno jsme se probudili do atmosféry první republiky. Po nástupu a snídani jsme šli na program vzlet – voda. Vyzkoušeli jsme paddle board a aquazorbing. Odpoledne nás čekala služba. Já, Aňa a Johi jsme šli na zříceninu Kožlí, kde jsme tahaly klacky z lesa. Ostatní si zvolili jinou službu z nabídky. Večer jsme si ještě stihly zahrát účastnice Světového Jamboree na večerním ceremoniálu a navštívit taneční večer ,,Swing, Baby!”

Pátek se nesl v duchu německé okupace Československa. Hned na ranním nástupu se nás snažili nacisté rozpustit. My jsme ale spojili síly a spontánně vytvořili lidský řetěz. (Teda spíš hradbu) Dopoledne jsme byli na přednášce pamětníků Billa a Ezopa. Odpoledne jsme se účastnili programu na seberozvoj May Day. Navštěvovali jsme stanoviště s žonglováním, kreslení hennou nebo masážemi. Rozhlasem nám postupně sdělovali události minulého století. (Komunisté přišli k moci) Další na programu byla Velká hra. Naším úkolem bylo uspořádat Sametovou revoluci. Po hodině hry a závěrečnému spojení všech skupin se nám revoluce povedla a totalitní komunistická vláda padla. Večer jsme opět navštívili koncert na velkém pódiu.

V sobotu jsme se probudili, na rozdíl od pátku, v demokratické zemi. Posnídali jsme na dece u rybníka a pak se vydali na netradiční sporty – střílení z luku, chození po laně, famfrpál… Odpoledne následovaly přednášky od zajímavých lidí. Já jsem byla s Froggy na Marku Hilšerovi a pak se k nám přidali i ostatní na přednášku ,,Jak (se) nepos*at”. Večer opět probíhal koncert, tentokrát už méně známé skupiny. Na rozdíl od předešlých dnů, jsem se byla s Aňou a Betty u táboráku.

Neděle byla poněkud smutnější. Zbývalo se už jen sbalit a vyrazit na nekonečnou cestu domů. Tábořiště jsme pouštěli mezi posledními. Kvůli naší lenosti jsme stihli motorový zoo vláček na nádraží. Pak jsme si koupili pizzu a zmrzlinu, dojeli vlakem do Prahy a pak jsme s hodinovým zpožděním konečně dostali do Opavy.
Zapsala: Aňa D.

foto: https://photos.app.goo.gl/9RAfpoPVDL7QCqRw7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *